Бум на златарски ателиета и заложни къщи

Сериозен бум се наблюдава при новите златарски магазини и заложни къщи в страната. Само през юни в регистъра на Министерството на финансите са добавени 68 търговци на благородни метали. Всеки търговец на бижута от благородни метали и скъпоценни камъни е длъжен да се регистрира в Министерството на финансите 14 дни преди да започне дейността си. Като през юни се отчита рекорд по отношение на новите ателиета за бижута от злато и сребро, както и на заложните къщи. За сравнение през май са регистрирани само 31 търговци, а през април броят им е 44. В началото на годината в регистъра са добавени 22 търговци през януари, 28 през февруари и 42 през март, пише в-к „Стандарт“.

Явно сериозният брой нови магазини за злато и сребро, както и на заложните къщи през юни е свързан с началото на лятото. Често туристите си купуват накити за спомен от посещението си в България, а на много българи се налага да продадат златни бижута, за да отидат на почивка. От всичките регистрирани през юни търговци с благородни метали и диаманти, 20 са в София, а 14 – край морето, като 9 са във Варна.

През последните години от бранша отчитат застой в търговията със златни и сребърни бижута. Хората все по-често купуват евтини накити, които не са от благородни метали. Но явно за лятото има очаквания, че туристите на морето, а и в София ще повишат оборотите. И действително, дори българите, когато през лятото са на почивка в страната, са по-склонни да се поглезят със златно бижу, както и да направят по-скъп подарък. Расте и броят на заложните къщи, като явно все повече хора са готови да се разделят с бижутата си, за да си набавят пари в брой. Колко от новите фирми за търговията с бижута от благородни метали ще оцелеят на пазара обаче е трудно да се прогнозира.

През юни миналата година също е имало увеличение на регистрираните нови магазини за златни бижута и заложни къщи, но ръстът е бил много по-малък от настоящия. Миналата година в регистъра на МФ през юни са добавени 49 търговци на благородни метали, след като през май са били регистрирани 27 заложни къщи и магазини за злато и сребро.

Вашият коментар