Данъчни дебнат зад всеки ъгъл в Слънчев бряг

Масовото присъствие на полицаи и данъчни по морето вече предизвиква недоволство. Туристи се оплакаха, че след престрелката в бар миналия месец Слънчев бряг е заприличал на военна зона, а на пропускателните пунктове текат сериозни проверки. Полицията проверява всяка луксозна кола, а данъчните спират туристи на излизане от барове и ресторанти, за да ги питат дали са получили касова бележка.

МВР не се трогна от критиките и вчера разясни кой подлежи на щателна проверка – хора, които нямат вид и профил на летовници, т.е. вкарват акцизни стоки и не са по къси панталони и с раници. „Спират те на: кръговото на Поморие, кръговото на Несебър, на входа на Слънчев бряг, вътре в комплекса, след комплекса, както и на случайни други места. Общо проверките са с една повече от тези в Кербала, но все пак там е НАТО, тук е само полицията, няма чак такава сигурност. На всеки разклон те спират и те проверяват. В Маями полицията по брега е по къси гащи и с велосипеди, тук – с бронежилетки и автомати“, оплака се тв водещият Емил Кошлуков, пише в. „Сега“.

Полицията увеличи присъствието си в Слънчев бряг след престрелката, при която Димитър Желязков-Очите бе тежко ранен, а бодигардът му Александър Алексиев – убит. Премиерът Бойко Борисов нарече случилото се „махленска свада“, но предупреди, че подобни изпълнения ще провалят туристическия сезон. След това нареди масови проверки на данъчните в целия курорт. Той се закани, че няма да остане непроверена нито една луксозна кола. Очаква се днес данъчните да дадат някакви данни за проверките си.

Междувременно търговци в курорта разказаха, че от НАП са изключително активни и в момента. Проверките им започват вечер, като инспекторите се докарват с автобус в курорта и започват да обикалят заведенията. Разследването на прокуратурата по престрелката в Слънчев бряг стигна до извода, че става дума за организирана престъпна група. Като обвиняеми за участие в нея бяха привлечени общо седем души.

Соченият за лидер на групата Божидар Кузманов-Кравата избяга и се издирва. Друг от заподозрените – Данаил Петков, наемател на заведението, където стана престрелката, също замина за чужбина. За задържането му е издадена европейска заповед за арест. Докато МВР го издирваше, той даде две интервюта за националните телевизии. В крайна сметка бе арестуван в Испания преди няколко дни. Разследващите обясниха, че сега има два варианта за връщането му у нас. Единият е той да се съгласи доброволно да се върне, другият е чрез съдебно решение. Процедурата ще отнеме около месец.

Вашият коментар