Дигитални джебчии точат карти

Дигитални джебчии източват дебитни и кредитни карти от нищо неподозиращи граждани на обществени места, МОЛ-ове, метро, градски транспорт. За това сигнализира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Надя Петрова от „Икономическа полиция“.

Измамата става чрез мобилен ПОС терминал, който работи с Wi-Fi връзка или се свързва с мобилния телефон на жертвата, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

Максималната сума, която може да бъде открадната, е 25 лева. Именно затова често потърпевшите решават да не сигнализират за кражбата в полицията.

ПОС терминалът струва в порядъка на 500 и 800 долара и е китайско производство, разказа Надя Петрова. Продава се през интернет, а възвръщането на тези средства е доста бързо, обясни експертът.

С всеки терминал вървят параметри, които показват на каква честота работи, на какво разстояние прихваща карти и т.н.

От „Икономическа полиция“ разработват защитни средства, които да предпазват картите да не бъде източвани, поясни още експертът.

Вече има опити да се копират и безконтактните карти за градския транспорт – тенденция, която се е засилила след увеличаването на цената на билетите на 1,60 лв., допълни Петрова.

Вашият коментар