Измами с награда iPhone тече във фейсбук | Измамите в България


Измами с награда iPhone тече във фейсбук

Новият iPhone отново е обект на измами във фейсбук споделиха потърпевши.

Старата измама със наградите все още е актуална. Все повече жертви сигнализират на своите страници за изпратени пари за транспортни разходи в очакване на наградата, но така и не я получават. Ето и няколко от офертите за награди:

„Здравейте. Вие сте избрани от нашата томбола и печелите втората награда, която ни е „IPhone 7 Plus Black 128 GB“. Моля, свържете се с нашите колеги по английския им телефонен номер: +447500888666 (ако имате вайбър) им пишете там. Или ни пишете тук в страницата ни за потвърждение на наградата. Лек ден Ви желаем!“

След като се свържете с тях схемата изглежда следната:

„Ние ще ви го изпратим там Айфона на адреса ви в България, но само че куриерите, които ще го доставят в България искат предварително да им се заплати доставката 15 паунда е, да ни я заплатите по Moneygram (Мъниграм) – във всеки голям град има офис на Мъниграм, също така има и в банките, за да можем да ви го изпратим да пътува към България с обратна разписка от данните, с който е направен превода, а Айфона, който сте спечелили на стойност 900 евро ви е напълно безплатен, само ако може да ни направите реклама след като го получите, че сте спечелили от нас, ще бъдем много благодарни. Поздрави от целия екип на нашата фирма АнгСтайлс, Англия.

Превода трябва да е на името на фирма ANGSTYLES и кажете че трябва да е до Англия. Ако ви искат адрес на фирмата – Еngland 54 High Street. Ние с обратна разписка ще ви изпратим айфона да пътува към вас. Честито от нас и успех за напред!

Със съдействието на фирма ANGSTYLES, UK.“.

До тук всичко изглежда добре – доста примамливо е срещу 15 паунда да получите чисто новичък телефон. Но измамата не свършва до тук. Последващите инструкции са:

„Изпратете 3 СМС с текст Nag 8 до номер 18420 и след третия СМС куриерите ще ти пратят отговор къде се намира телефона във вашия град. Смс-ите са на обща цена от 6 стотинки с ДДС. И ни пишете след това какво е станало. Това е номера на куриерите в България 18420 и до този номер трябва да напишете 3 пъти Nag 8 за да получите отговора къде се намира телефона. Най-вероятно утре до 17:00ч трябва да е при вас. Хубава вечер Ви желаем!“

Тук обаче трябва да Ви светне червената лампичка и най-малкото да проверите цената за смс към кратък номер 18420 (Pay4Sms) – 6лв. Проверката може да стане и тук – добавили сме най-популярните разплащателни кратки номера и техните цени.

Въпреки това, ако вече сте пратили смс-ите и сте олекнали с 18лв, инструкциите за плащане на транспортни разходи продължават:

„Ако желаете тези 15 паунда, които са 33 лв и 50 стотинки може да ги изпратите и до колегата ни в България, за да нямате допълнителни разходи, и той да ги препрати към фирмата ни с обратна разписка, защото ако ги пратите на нас до Англия по банка ще ви вземат допълнително 13 лв за превод. Първия ни печеливш с получена награда ги преведе по Еконт. Но както Ви е удобно на вас, за нас е без значение. Ако ги превеждате до колегата ни в България по Еконт адреса е град Благоевград за Виктор Митев до офис на Еконт пазара на улица Даме Груев, ЕГН : 8009163641 английски телефон (00447500888666) и български (0892036565). Телефонът ще го получите в офис на Еконт, откъдето ще преведете парите. Искаме само да Ви предупредим, че при позвъняване на нашите номера ще бъдете таксувани, понеже се намират при нас в Англия и таксата е по-голяма. Но ако желаете, може да позвъните и на двата. Цената е еднаква. А ако имате въпроси може да ни пишете и тук, за да не харчите допълнително пари с обаждания. Пишете ни след превод и се надяваме да ни направите реклама след като получите телефона, защото това за нас е много важно. Благодарим Ви предварително!“

Как да се препазим?

Запитвали ли сте се как изведнъж получавате награда, без да сте участвали за нея? От чужда държава? Да кажем че имате този късмет! Не Ви ли се струва прекалено сложно всички тези инструкции, искане на пари за транспорт. Все пак ако получите награда трябва да сте положили някакви усилия за нея. А процедурата по получаването трябва да е максимално опростена. Как ще получите награда, като организаторите дори не знаят Вашия адрес, име или телефон. Наградата нали е безплатна – защо ще се искат от Вас пари за транспорт, мито или каквото и да е?

Изводът е – получавайте „награди“, но не плащайте и стотинка за тях.
И се пазете от Виктор Митев от гр. Благоевград с ЕГН: 8009163641 и тел: 0892036565. Нищо добро няма да излезе от това 🙂

Ако разполагате с информация за въпросния „български колега“ Виктор Митев, моля пишете ни на info@zimami.net

Наслука с наградите!

5 Comments

 1. Анонимна

  Аз бях измамена кажете какво да направя

 2. Rombos

  Честито! Вие сте един от нашите печеливши за телефон IPhone X!
  Нашата фирма ще ви го изпрати на адреса ви в България, но само че на куриерите, които ще го доставят в България е нужно да им се заплати предварително доставката 15 паунда е (в левове 33 лв и 50 стотинки), трябва да ни я заплатите по банка директно до нашата фирма, за да можем да ви го изпратим да пътува към България с обратна разписка от данните, с който е направен превода, а телефона, който сте спечелили на стойност 700 евро ви е напълно безплатен, само ако може да ни направите реклама след като го получите, че сте спечелили от нас, ще бъдем много благодарни. Поздрави от целия екип на нашата фирма Джистайлс, Англия.

  Превода трябва да е на името на фирма GSTYLES и кажете че трябва да е до Англия. Ако ви искат адрес на фирмата – England St. Andrews Crescent, Cardiff, Wales Postcode: CF10 3DD.
  За изпращането ще ви e нужно Айбан (IBAN) на фирмената ни сметка. Изпращаме ви информацията, която ще ви е нужна в банката, за да бъде извършено вашето плащане за доставката.

  IBAN: GB07BARC20701540636460
  BIC/Swift: BARCGB22XXX
  Country: United Kingdom

  Като основание в банката напишете „доставка на телефон“. Може от всяка една банка да извършите плащането, за да пристигне при вас телефона. Ние с обратна разписка ще ви изпратим телефона да пътува към вас. Честито от нас и успех за напред!

  Със съдействието на фирма GSTYLES, UK.

 3. Rombos

  Едвали ще се хвана Но ще си поиграя със тях🤫😉

 4. Асен

  Аз бях измамен.

 5. Нина

  От 2 дни си пишем. Разбира се, че не съм пратила пари. Те ми пишат само за начините за пращане на 15 паунда, но никъде не казват на кого да кажа адрес за доставка, нито офис на куриер…важното е да пратя 15 паунда, ама ще ги пратя на 30-ти февруари хаха. Лошото е, че някой ще се върже.

Вашият коментар