Новите стари пирамиди, или измамите с биткойни

Плащанията или трансакциите с биткойни е много трудно проследима и за това измамниците насочиха вниманието и си към този вид валута.

Измамата започва така. Случайно попадате на сайт от типа HIPM (Мониторинг за инвестиции с висока печалба). Има доста такива. Те представляват списък със сайтове, които обещават срещу вложена определена сума от биткойни (рядко долари или евро), всеки ден да изплащат определена сума в биткойн портфейла Ви, като печалбата за между 3 месеца или 1 година ще е тройна или дори повече. Сайта за мониторинг реално влага минимална сума в голяма част от тези сайтове, които обещават да утроят или удесеторят вложените средства и започват да следят дали наистина всеки ден се изплаща „вноската“. Уловката тук е че мониторингите се явяват реферали и печелят определена сума от всеки нов потребител към сайта-пирамида.

Сайта-пирамида, обикновено рядко има адрес и телефон, но винаги има e-mail за поддръжка, контактна форма и разбира се е под надзора на финансовите институции в държавата, в която твърди че се намира офиса. Разбира се разполага с доста богат снимков материал на служителите и офиса си, както и горещи обещания за скорошно увеличаване на инвестицията. Регистрацията е лесна, преводът на биткойни става на определен от фирмата портфейл, и след първите 24 часа, Вие наистина започвате да получавате малки суми, които сметнати за определения период за който е инвестицията отговаря точно на печалбата. Казвате си: „Това е страхотно, наистина плащат, дай да вложа по-голяма сума за повече печалба!“. И така минават дни, дори месеци и вие се радвате как редовно сайта-пирамида си плаща вноските, някой път и с леко закъснение, за което се извиняват във FAQ или NEWS секциите си.

Някои от инвеститорите се чудят от къде ще идват пък тия печалби, но веднага като прочетат че сайта-пирамида влага средствата за закупуване на допълнителна техника за „копаене на биткойни“ и всички съмнения изчезват.

Да, но не! Нещата не стоят така. Изплащаните печалби идват от новите вложения на новите потребители, „доведени“ от сайта-монитор. Добрата схема на Понци, или познатите у нас пирамиди. И един страхотен ден сайта монитор не получава плащане и веднага заклеймява сайта-пирамида за измамен сайт. Но вече е късно! Сайта монитор си е прибрал комисионните от препратените потребители, избил си е минималната инвестиция и вече е на печалба, но Вие не можете да повярвате, опитвате се да влезете в профила си на сайта-пирамида и установявате че такъв сайт няма! Пишете на e-mail-a за поддръжка, но никакви отговори. Оставате си с малкото възвърнати биткойни, които са далеч по-малко от инвестираните, а да не говорим за обещаната печалба.

За съжаление интернет е пълен със т.н сайтове-пирамиди. Как да се предпазим? Просто не инвестирайте в сайтове, които Ви предлагат големи печалби за кратко време. Нека бъдем разумни! Безплатно е само сиренето в капана за мишки.

Вашият коментар