Още от онлайн измамите и как да се предпазим от тях

Онлайн измамниците от ден на ден стават все по-изобретателни и тъй като много от кибер престъпленията включват по-скоро психологически, отколкото технически прийоми, те не могат да бъдат предотвратени с помощта на защитен софтуер или антивирусна програма. В повечето случаи най-сигурното лекарство срещу онлайн измамите си остава здравият разум. Уви, много от нас, увлечени в напрегнатото ежедневие, проявяват невнимание, а в света на кибер престъпленията един невинен клик с мишката може да ви коства много.

За да ви помогнем по-лесно да разпознавате онлайн измамите и да ги избягвате ефикасно, сме ви подготвили кратко ръководство по темата. В него ще разгледаме някои от най-популярните видове схеми за подвеждане, с които ще се сблъскате в интернет, и ще ви дадем съвети как да се предпазите от тях.

1. ИЗГОДНА ОНЛАЙН ОФЕРТА

2366497

Какво представлява?

Една от вероятно най-масово разпространените форми на онлайн измама. Тя е свързана с примамливо предложение за изгодна покупка – често на значително по-ниска от обичайната цена, на която се предлага съответният продукт от реномираните търговци онлайн. Според данни на отдела за кибер престъпления на ФБР този тип измами съставляват 3/4 от общия брой регистрирани случаи, за които постъпват оплаквания в бюрото. Подведени от изглеждащата като супер изгодна цена на стоката, потребителите плащат за артикул, който или след това не получават, или ако го получат, се оказва фалшив. Наскоро стана пословично известен пример с потребител, закупил от популярния сайт Ebay външен твърд диск на изключително атрактивна цена – неколкократно по-ниска от обичайната за подобен продукт. Оказало се обаче, че дискът не работи коректно. Когато в сервиза специалистите го отворили, с изненада установили, че „твърдият диск“ всъщност представлява един-единствен чип флаш памет със скромен обем (128 МВ) и комплект железни болтове, добавени, за да може фалшивото „устройство“ да изглежда убедително тежко.

Как да се предпазим?

Много просто – като проявите здрав разум. Спомнете си какво гласи популярната поговорка: „Ако е прекалено хубаво, за да е истина, вероятно е лъжа“ – в случая, измама. Никой легитимен, уважаващ себе си търговец (или физическо лице) няма да предложи стока, струваща стотици, дори хиляди левове, за броени стотинки. Дори най-щедрите отстъпки онлайн рядко надхвърлят 30-40% от обичайната цена на съответния продукт, затова просто проявете доза здравословен скептицизъм. Ако купувате от сайтове като Ebay или Amazon, добра идея е да първо да проверите какъв е рейтингът на съответния търговец, преди да платите стоката. Винаги когато имате възможност, използвайте при плащане посреднически услуги като PayPal например, които ви гарантират възстановяване на парите в случай на неудачна покупка. Но най-сигурният метод за избягване на онлайн измама от подобен вид е да пазарувате само от легитимни, утвърдени онлайн търговци – нищо че техните оферти няма да ви изглеждат чак толкова скандално достъпни.

2. ФИШИНГ ИЗМАМА

dix_arnaques_quifonctionnenttoujourssurlesreseauxsociaux2-1

Какво представлява?

Казано накратко – различни схеми, чиято цел е да ви подведат да съобщите ценна лична информация – парола за достъп до акаунт за онлайн банкиране или друг вид разплащания (PayPal), номер на кредитна или дебитна карта, банкова сметка.
Обикновено подобни измами са под формата на съобщение, което получавате по електронна поща, отбелязано като „ВАЖНО!“ или „СПЕШНО!“. Привидно изпращачът му е обслужващата ви банка или друга компания за финансови услуги (PayPal например). В него се изисква незабавно да препотвърдите номера на банковата си сметка, кредитната или дебитната си карта или паролата си за достъп до сайта на банката/компанията. Ако имате неблагоразумието да отговорите на подобен e-mail, вие на практика давате достъп на измамника до всички ваши лични финансови средства, а последиците от това, както се досещате, са пагубни.

Как да се предпазим?

Задайте си въпроса: „Ако наистина имаше толкова критичен и важен проблем с кредитната/дебитната ми карта или банковата ми сметка, защо от банката просто не ми звъннат по телефона, а ще ми изпращат e-mail?” Всяка нормална финансова институция на планетата изисква личен телефон и адрес за връзка от всеки свой клиент именно за такива случаи и едва ли има уважаваща се банка в света, която би питала потребителите си за номера на сметката или кредитната им карта. Най-малкото в това няма никакъв смисъл – може ли издателят им да не разполага с подобна информация в собствените си бази данни? Колкото и легитимно да изглежда съобщението, което сте получили – със съответното фирмено лого и уеб адрес, гарантираме ви, че няма нормална банка или финансова компания в света, която би ви изпратила заплаха по e-mail, че ще ликвидира сметката ви или ще закрие кредитната ви карта, ако не й изпратите потвърждение в най-кратки срокове.
Затова съветът ни е да погледнете внимателно адреса, от който сте получили съобщението. Ще се убедите че няма нищо общо с официалните мейли на институциите. За това просто игнорирайте подобни съобщения, не им отговаряте и категорично не се изкушавайте да кликате върху линкове, ако съдържат такива. В случай че се притеснявате дали наистина няма проблем с вашата банкова сметка или кредитна карта, просто позвънете в обслужващата ви банка и попитайте за информация – служителите там бързо ще разсеят съмненията ви.

3. ПЕЧЕЛИТЕ НАГРАДА!

iphone_5_sms_scam

Какво представлява?

Това е от заблуждаващите схеми, които наистина процъфтяват през последните няколко години. Практически всеки онлайн потребител е получавал подобни съобщения под една или друга форма – било то твърдящи, че е „уцелил джапота“ на голяма международна лотария, било за това, че „печели“ iPhone, игрална конзола, телевизор или друг примамлив и желан артикул.
Естествено, за да получите „наградата“ си, от вас се изисква просто да напишете номера на банковата си сметка или да преведете скромна сума за „транспортни разходи“, „данъци“ или други измислени „такси“, а след това да се заредите с очакване на парите или наградата, които, разбира се, никога няма да получите.

Как да се предпазим?

Просто не вярвайте на подобни съобщения. Обърнете внимание на изпращача – той често е физическо лице, а не компания (въпреки че съобщението обикновено твърди друго). Освен това си задайте въпроса: коя лотария не изисква предварителна заявка за участие – покупка на фиш/билет или попълване на талон?

4. ИЗМАМА СЪС СНИМКА

461062-3-ways-to-fight-facebook-fatigue

Какво представлява?

Съобщение от типа „Ужас! Това твои голи снимки ли са?“ или нещо подобно, придружено с линк, върху който да кликнете. Ако имате неблагоразумието да го направите, той обикновено ви отвежда до сайт, който изглежда като началната страница на Facebook. А въведете ли в нея вашето име и парола, забравете за профила си – той вече е собственост на ловкия онлайн измамник, изпратил ви съобщението.

Как да се предпазим?

За кой ли път в това кратко ръководство – Избягвайте да отваряте линкове от съмнителни източници! В съвременния онлайн свят параноята е ключ към доброто здраве – винаги проявявайте солидна доза здравословен скептицизъм и вниквайте върху какво кликате! Ако искате да проверите накъде води даден линк, преди да го отворите, един възможен и доста прост метод е да задържите курсора на мишката за кратко върху активния хипер линк, без обаче да щраквате върху него. В долната част на браузър прозореца ви ще видите изписан пълния (и реален) адрес, към който препраща линкът – често доста по-различен от наименованието на активния хипер линк. Той ще ви даде повече информация за страницата, към която линкът ще ви препрати.

Вижте още подобни измами…

Вашият коментар