Туристическата агенция „Планет травел“ – Варна продължава да мами клиенти

Фирма „Планет травел“ продължават да взимат пари за екскурзии, които след това не провеждат. Измамени хора се обърнаха към Господари на ефира и  разказаха как са платили хиляди левове за екскурзия до Испания.

След това се оказало, че те не само нямат резервации, но и не могат да си вземат дадените пари.

Служителят Мирослав Радев, който се оказа по-късно и съдружник във въпросната фирма очевидно претеснен, обяснява, че това не е практика, но трябва да се говори с управителката на фирмата – Нели Илиева.

От Министерство на туризма,  директорът на дирекция „Туристическа политика“ Лиляна Арсова обясни, че следят случая, и че на фирмата е отнет лицензът. Тя съветва, за да няма повече измамени, да се проверява в Националния туристически регистър дали туроператорът има валидна застраховка.

Повечето туристически агенции и оператори на пазара са редовно регистрирани, но все още може да попаднете на такива, които не са коректни към потребителите. Какво трябва да знаем преди да тръгнем на организирано пътуване?

Първо, трябва да знаем, че има разлика между туристическа агенция и туроператор.

Според Закона за туризма туроператорите са тези които могат да организират екскурзии, докато агенциите са тези, които могат само да ги препродават. Така в България има сравнително малък брой оператори и огромен брой агенции. Това е важно до толкова, доколкото вие можете да се ориентирате какъв лиценз (операторски или агентски) има фирмата, която Ви обслужва и как представя услугите си. Ако агенция се опита да ви предложи екскурзия организирана от нея или във фирмата няма лиценз на стената или просто избягват да ви споменат номера, то имайте предвид, че може да сте жертва на криминална схема. Не са малко случаите, когато частна фирма, без да има никакъв лиценз от комисията по туризма, организира пътувания като туроператор. Обикновено след това те се появяват в някой от телевизионен репортаж за поредните измамени туристи.

Ако с агенцията всичко е наред (или поне така изглежда) и сте решили, да пътувате с нея, изисквайте платежен документ за всичко. При билетите, самия билет е документ и не е необходимо, да ви издават и касова бележка към него. Но тук ще обънем внимание на застраховката. Тя е най-често манипулираното звено в една на пръв поглед приятна екскурзия, на която са решили да се насладят 100-ина туристи. Схемата е следната – застрахователна полица не ви се дава. Когато попитате за нея, тя винаги е на друго място, а не при вашия екскурзовод. Разбира се, ако ви потрябва, ви обещават, да ви я дадат веднага. Така оставате с уговорката, че ако някой има здравословен проблем, следва да потърси екскурзовода или друг представител на фирмата който да се погрижи за него. Къде е схемата ли? Много просто. Една застраховка струва обикновено между 5 и 15 лева на турист. Това зависи от престоя, дестинацията и размера за обещетение при застрахователно събитие. Да предположим, че агенцията е определила 15лв. цена на застраховката. Вие сте платили сумата в цената на пътуването, както още 100 човека, но така и никой няма полица. Ако някой има проблем, му се написва полица на момента и той вече е затрахован, а останалите 1500 лв остават в джоба на оператора. Не са много пари, но не са и малко. Може да не звучи притеснително, но ако получите инфаркт или друг тежък здравословен проблем в Кушадасъ, а вашият екскурзовод е решил да се поразходи до Памукале, вие имате много сериозен проблем. Затова, винаги изисквайте застрахователна полица и винаги я носете с вас, както международния паспорт или лична карта разбира се!

! ВАЖНО

В офиса на туроператорската фирма имате право, да се запознаете с:
– Удостоверение за регистрация на фирмата за извършване на туристическа дейност
– Пълна, точна и актуална информация за пътуването в писмен вид
– Пълния текст на договора за пътуване
– Оригинал на полицата за застраховка

и още:

– Ваучерът за пътуване, трябва да бъде издаден от името на туроператора, а не от туристическия агент!
– Условията за дължимите от вас неустойки при отказ от пътуването (те са законодателно регламентирани)
– Ако се откажете от пътуването най-малко 20 дни преди пътуването, не дължите неустойка
– Туроператорът няма право да променя договорената цена през последните 20 дни преди пътуването
– Ако не сте доволни от туристическата услуга, спрямо договореното, можете да подадете писмено рекламация до туроператора до 3 дни след края на пътуването

При възникнали проблеми – сигнализирайте!

БНАП 9890106
Българска асоциация на туристическите агенции 9815553
Комисия за защита на потребителите 070011122

Вашият коментар